A tökéletes babaszoba kialakítása

Amikor először várandós lettél, mennyi időbe telt, hogy elképzeld: milyen lesz a kisbabád szobája? Nyugodtan bevallhatod, nem fogok ítélkezni, mivel számomra körülbelül másfél óra volt. Először állatosat szerettem volna. Belegondoltam, hogy mennyire szerettem a Micimackót vagy a Kockásfülű nyulat és mennyire aranyosan nézne ki egy Micimackó témájú babaszobaszoba. Később meggondoltam magam, és úgy döntöttem, hogy egy elegánsabb, letisztultabb megoldást kell választanom. Ha akkor tudtam volna, amit most tudok, akkor egy szép, semleges föld-tónusú színre festem a babaszobát és az időmet inkább kiságyak és matracok keresésére fordítottam volna. Amikor a babaszobákról van szó, négy javaslatom van számodra: legyen sötét, hűvös, kényelmes és unalmas.

Tudom, hogy csábító ötlet lehet a baba alvósarkát telerakni aranyos figurákkal, inspiráló képekkel és plüssjátékokkal. Hiszen miért ne szeretné egy baba, hogy tengernyi cukisággal legyen elárasztva mielőtt elaludna?

Pedig igazából nem szeretné. Mármint elméletileg tetszhet nekik, de nem segíti őket a jó alvásban, pontosan ugyanazért, amiért nem kéne a tabletedet, okostelefonodat az ágyba vinni vagy tévét nézni elalvás előtt. Stimuláló hatású, és a stimulációt meg az alvást jobb távoltartani egymástól.

Tehát hogyan is néz ki a tökéletes gyerekszoba?

...Sötét

Teljesen sötétről beszélek. Néhány sötétítőfüggöny vagy redőny jobb befektetés, mint egy színes falfestmény. Nagy híve vagyok annak, hogy a baba mindig ugyanazon a helyen aludjon, ezért ugyanott kéne nappal is szundiznia, mint ahol alszik esténként. A szundizás sokkal kevesebb problémával fog járni, ha nem szűrődik be fény a szobába.

...Hűvös

Nyersnek hangozhat, de kutatások alapján a babák 18-21 fokos hőmérsékletű szobában alszanak a legjobban. Nyilván elsősorban a baba reakcióját kell figyelembe venni, de egy meleg, kényelmes alvózsák vagy egyberuha egy hideg szobában jobb alvást eredményez, mintha takaró nélkül aludna egy meleg szobában.

...Kényelmes

A babák átalusszák majdnem a nap felét, így egy jó matrac kiváló befektetés. Megéri alaposan utánanézni a kínálatnak, és a pénzt egy olyanra költeni, amelyet a baba sokáig tud majd használni. Ezzel el is érkeztünk a legfőbb pontomhoz...

...Unalmas

Úgy tűnhet, hogy a zene, a fények, a mesefigurák, kavargó színek és egy plüss zsiráf nyugtató hatással van a babára, de ennek épp ellenkezője igaz. E szokásos gyermekszoba-kellékek mindegyike zavaró és stimuláló lehet. Az üres falak és a könnyen megközelíthető pelenkázó-felület a két legjobb dekorációs ötlet, amikor a baba hálószobájáról van szó.

Érthető, hogy új szülőként alig várjuk, hogy összeállíthassunk egy paradicsomi állapotú babaszobát a picurkának. Viszont tartsátok fejben, hogy ez a szoba fontos szerepet játszik a baba mindennapi életében, és fontos a csendes, nyugalmas környezet, hogy annyit tudjanak aludni, amennyit a növekvő szervezetük igényel.

Úgyis lesz alkalmunk kidekorálni a szobájukat sok színnel és játékkal, amikor óvodások, iskolások lesznek.